Sundhed og hovpleje

Jeg er uddannet dyreassistent og derfor uddannet til at fodre, passe og avle med dyr og i at forstå og tolke dyrs adfærd.

Jeg er også uddannet indenfor anatomi og fysiologi. Og går mere op i sundhed, så man kan forhindrer at der opstår syg-dom.

Jeg skelner imellem akut opstået sygdom eller skade; som sker ved en ulykke eller som noget man ikke kan tage højde for.

En anden ting er fejl fodring og /eller fejl i managementet omkring ponyerne. hvis det står på igennem mange år, kan dét være årsag til at sygdom kan få mulighed for at opstå og komme til udtryk. Det ses desværre meget tit på trods af alt den viden vi har i dag.

Der kan også være arvelige udfordringer eller andre ting at tage hensyn til og i dét tilfælde, er det endnu vigtigere at man er på forkant og forebygger, hvis ponyen er i risikozonen. Her kan fx nævnes indenfor Islandske heste, somimportheste og sommereksem og opmærksomhed på mikro mineraler FØR skaden er sket.

Vores ponyer har rutine mæssigt hovtrimmer hver 6. uge. Nogle få ungdyr har smed hver 2-3 uge i vækst perioder.

Jeg har ikke brugt sko på mine ponyer i 22 år. De ponyer jeg har redet meget, har haft et par hovstøvler, som har holdt i mange år. 

Vi fodrer med St Hippolyt hestefoder. Det er dyrt men super godt. Foderet har en diversitet man ikke ser hos noget andet foderfirma. St Hippolyt har også helt unikke urteblandinger. Nu kan jeg godt lide urter og deres dokumenterede effekt, men ikke mindst til en planteæder, er det indlysende, at det er en god investering. Derudover dyrkes mange ingredienser økologisk og alle ingredienser bliver skånsomt forarbejdet. Fabrikken tænker også på miljøet.

De penge vi bruger på foder og endda flere til, har vi sparet på dyrlæge igennem de 22 år, jeg har brugt på St Hippolyt hestefoder. Desuden er flere fodertyper konkurrence dygtige i prisen. F.eks koster 20 kg Hesta Mix Light 360 kr, men da den nøjsomme pony er dækket ind med en mængde på kun 1 g foder pr 1 kg pony, så skal en sec A på 225 kg have 225 g og det koster 4,- kr om dagen gange 30 dage = 120,- kr pr måned! Det kan ikke på nogen måde gøres bedre og billigere.

Avlshingsten: Får Struktur Energitikum

Hopperne: Får Hesta Mix Light (De sidste tre måneder af drægtigheden får de også MikroVital, det passer også sådan ca med fældetiden, hvor de får det alligevel)

De nøjsommeponyer: Får Equiguard

Fra føl til to års: Får de Fohlengold

I fældetid får alle ponyer: Mikro Vital, Glyx mash og LinuStar (gule hørfrø)

Derudover tildeles der i perioder med meget græs: Gemüse K

Jeg tror på at dét er opskriften på et langt og god ponyliv. Mine tidligere ponyer er blevet: 21 år, 25 år og 27 år. God fodring og management samt fornuftig træning, er vejen frem.

Når du ser på eller køber en pony fra os, er det der her du får!