MANAGEMENT

For mig er en del af managementet helt naturligt horse-man-ship.

Horsemanship er for mig ikke kun forholdet mellem hest og menneske. Det er så meget andet.

Det er specielt et spørgsmål om menneskets ansvar for ponyen/hesten.

Det er menneskets ansvar, at ponyen har det godt og trives og er i balance med sig selv. For at ponyen har det godt, er der nogle basale krav, der skal være opfyldt.

Disse krav er forskellige fra den ene pony til en anden og fra den ene hesteejer til en anden hesteejer. Der er ikke noget der er mere rigtig eller forkert end andet. Derfor er det vigtigt, du gør dig tanker om hvad du ønsker fra din kommende pony.

 

MEN FOR MIG BETYDER DET: 

1. At ponyen kan bevæge sig frit hver dag mindst 8 timer daglig. Og gerne meget, meget mere! Vores ponyer går frit så meget som muligt. Men er altid i ulvesikret natareal eller på stald i de mørke timer af døgnet, hvor ulvene er aktive. Vi har aldrig haft udfordringer med ulven, men tager vores forholdsregler.

2. At ponyen går med flokfæller, den fungerer godt med.

3. Individuelt tilpasset fodring, hvis ponyen har særige krav: Mælkeydelse, tilvækst, alderdom, vægt problemer mm.

4. Grovfoderet skal udgøre den største del og gerne 1,5 - 2 kg hø alt efter analyse eller afgræsning pr 100 kg pony. Vi bruger lav fruktan heste græsblandings frø fra Barenburg. Blandingen hedder Horsemaster Hay og dyrket ved min venindes Maries mand, Niels Henrik Vad (du kan finde ham på facebook) Han er fra Herborg. Han er landmand og har grejet i orden, til at lave et super godt produkt. Hans wrap er pakket med 10 lag plast. 

Jeg vil gerne selv have hø, fordi vi har plads til at opbevare det og fordi vi så undgår plast, som affald. Jeg forøger at være så miljøbevidst som muligt. Men vores ponyer skal altså have grovfoder af god kvalitet, derfor køber vi så meget hø, som muligt, som vi kan bruge hurtig inden efteråret sætter ind. Men vi dog nød til at bruge tørt wrap fra Niels fra ca oktober. alt efter vind og vejr. I 2021 sæsonen har vi kun kunne skaffe godt wrap ikke hø anden end i juni og juli måned.

5. Tilskud: Vitamin/mineral blanding og / eller tilskudsfoder. Det er St Hippolyt, vi bruger og har brugt siden 1998. Jeg bruger penge på at holde ponyen sund. Så jeg ikke skal bruge penge på dyr-lægen. Jeg har 7-9-13 aldrig selv haft en syg hest!

Jeg har haft hest siden 1993. St Hippolyt dyrker og forarbejder foderet blidt og miljørigtig. De har fantastiske og helt unikke urteblandinger i sin tid lavet af en kineser, det kan ikke efterlignes. Selvom flere firmaer forsøger. En sæk er dyr i indkøb, men den daglige udgift er lav pga den lille mængde, der skal udfodres.

6. Jeg stræber på at ponyen er i et passende huld. - Ikke for tyk eller for tynd. Ikke at det godt kan være en udfordring hos os med de udvoksede ponyer, som er golde, altså ikke har føl ved siden eller unge ponyer som vokser.

Sec A og C er nøjsomme ponyer. De skal have lidt, men godt. Men heller lidt til den gode side, end for tynde! Mange fodrer desværre for "godt" eller med forkerte fodermidler, så de på sigt kommer til at ødelægge ponyens stofskifte, og kommer til at provokerer ponyens insulin niveau og tarmfunktion.

Vores nøjsomme ponyer er særlig udsatte, fordi de ikke har brug for særlig meget. "For lidt" er for mangel fuldt, men "for meget" ødelægger kroppen ligeså meget! Og er et meget udbredt problem i Danmark.

Oftest fodrer vi med St Hippolyts: Hesta Mix Light, Equigard, Struktur Energitikum, Natur Müsli Easy Breeder,  Folengold og Natur Müsli Solo, som er smæk fyldt af organisk bundet mineral, værdifulde og alsidige ingridienser.

Se på indholdsfortegnelsen, der er som oftest dobbelt så mange ingridienser i fx Heste Mix Light, som i det meste andet hestefoder og en helt unik urteblanding. Ponyerne er dækket af vitaminer og mineraler af kun 100 g foder pr 100 kg pony. Det kan de fleste ponyer godt tåle at spise pr dag.

Deres pelse bliver flotte intense i farven, så det ligner en minkpels! Det er fordi kvaliteten af proteinet er helt i top og sammensætningen af aminosyrerne, som proteinet i foderet er bygget af, er meget alsidigt. Dvs på en lille mængde er der optimal dækning og pga sammensætningen erder høj biologisk værdi/optagelse.

De sidste tre måneder af hoppernes drægtighed samt i fældetid forår og efterår, får de desuden den helt unikke kur: St Hippolyts Mikro Vital. Det er en kur med organisk bundet mikro mineraler.

7. Vores ponyer får trimmet hove efter skema hver 3-6. uge efter deres behov.
I perioder med hurtig vækst, har enkelte ponyer smed hver 3. uge. Det gør måske også at vores pris på føl og plage ikke ligger i den "billigste" ende. Men pengene er givet godt ud, resten af ponyens dage, tror vi selv på, i forhold til optimal vækst og udvikling af skellet, sener, bindevæv og muskler med deres altid veltrimmede hove.

Knoglerne i ponyens kodeled dannes de første 6 måneder. Derefter kan man ikke regulere en fejlstilling i kodeleddet. Det vil oftest give en permanent fejlstilling. Så der er om at være frisk ved havelågen og få ringet til sin smed eller trimmer.

8. Regelmæssig tandpleje står også på programmet.
Dette udføres i bedøvelse og med mundspærre, så vi kan se og mærke helt ind i hele ponyens mundhule. Det gøres efter behov. Vi "overbehandler" ikke tænderne. Men tjekker dem og holder øje. Vi vil helst at naturen går sin egen gang, i det omfang det kan lade sig gøre. Ingen unghest kommer i træning, uden vi har undersøgt deres tænder og mundhule.

9. Vi bor i Ulfborg ude i skoven og ved heden.
Ponyerne går som naturplejere og har 5 Ha jord at gå på. De vokser op på ujævnt terræn og har masser af plads at bevæge sig på med vådområde, træer og store grene på jorden, muldvarpeskud,  huller og ujævnheder på jorden, som de skal forholde sig til. Jorden er økologisk og har været udyrket gennem mange år. Der er ikke særlig meget græs, men mest urte vækst. Vi må ikke forstyrre planterne, derfor er der også mange giftige planter. Men det finder dyrene selv ud af. Der har gået kvæg, heste og får i årevis uden problemer.

Vi udnytter så og sige de gode muligheder, vi har på stedet og tilfører så det bedste vi selv kan tilføje. Vi tror på, dét er opskirften på et langt og godt hesteliv, uanset om det er som avls, show eller brugsponyer.