Sundhed og hovpleje

Jeg er uddannet dyreassistent og derfor uddannet til at fodre, passe og avle dyr og i at forstå og tolke dyrs adfærd.

Jeg er også uddannet indenfor anatomi og fysiologi. Og går mere op i sundhed end i sygdom, for så man kan forhindrer, at der opstår syg-dom.

Jeg skelner imellem akut opstået sygdom eller skade, som sker ved en ulykke eller som noget man ikke kan tage højde for.

En anden ting er fejl fodring og /eller fejl i managementet omkring ponyerne. Hvis det står på igennem mange år, kan dét være årsag til at sygdom kan få mulighed for at opstå og komme til udtryk. Det ses desværre meget tit på trods af alt den viden, vi har i dag.

Der kan også være arvelige udfordringer eller andre ting at tage hensyn til og i dét tilfælde, er det endnu vigtigere at man er på forkant og forebygger, hvis ponyen er i risikozonen. Her kan fx nævnes indenfor Islandske heste, hvor importheste og sommereksem ofte opstår: Her kan man have opmærksomheden på mikro mineraler og tildele FØR skaden er sket.

Vores ponyer har rutine mæssigt smed hver 8. uge. Nogle få ungdyr bliver beskåret hver 2-3 uge i vækst perioder. Heldigvis kan både jeg selv og min veninde Charlotte beskære til husbehov i samarbejde med min smed Dirk Van Velzen.

Jeg har ikke brugt sko på mine ponyer siden 1998. De ponyer jeg har redet meget, har haft et par hovstøvler, som har holdt i mange år, fordi der knap nok var brug for dem.

Vi fodrer med St Hippolyt hestefoder. Det er dyrt i indkøb, men er et super godt foder. Foderet har en diversitet man ikke ser hos noget andet heste foderfirma. St Hippolyt har også helt unikke urteblandinger. Nu kan jeg godt lide urter og deres dokumenterede effekt, men ikke mindst til en planteæder, er det indlysende, at det er en god investering, at bruge et urtebaseret foder. Derudover dyrkes mange ingredienser økologisk og alle ingredienser bliver skånsomt forarbejdet. Fabrikken tænker også på miljøet.

De penge vi bruger på foder og endda flere til, har vi sparet på dyrlæge igennem de mange år, jeg har brugt på St Hippolyt hestefoder.

Desuden er flere fodertyper konkurrence dygtige i prisen. F.eks koster 20 kg Hesta Mix Light 360 kr, men da den nøjsomme pony er dækket ind med en mængde på kun 1 g foder pr 1 kg pony, så skal en sec A på 225 kg have 225 g og det koster 4,- kr om dagen gange 30 dage = 120,- kr pr måned! Det kan ikke på nogen måde gøres bedre og billigere. Min kat spiser for flere penge end dét.

De diegivende hopper: Får Easy Breeder

De nøjsommeponyer hopperne: Får Equiguard eller Hesta Mix Light

Fra føl til to års: Får de Fohlengold

Alle ponyer får daglig eller mindst tre gange om ugen: Glyx Mash

I fældetid får alle ponyer: Mikro Vital

Derudover tildeles der i perioder med meget græs og lille tildeling af tilskudsfoder: Gemüse Kräuter Mineralen

Jeg tror på at dét er opskriften på et langt og god ponyliv.

Mine tidligere ponyer er blevet: 21 år, 25 år og 27 år. God fodring og management samt fornuftig træning, er vejen frem.

Når du ser på eller køber en pony fra os, som måske ikke er den billigste på markedet, er det også dét her du får for dine penge! Jeg tror på det er godt givet ud!

Del siden